Kontakt - Recensioner - Beställa

Kontakt - Recensioner - Beställa

ake.heed@gmail.comJag skriver främst lyrik och prosalyrik kring natur, vardag och samhälle, men också noveller och kåserier. Publicerats i Helsingborgs Dagblad, Sydsvenska Dagbladet, Skånska Dagbladet, Dagens Nyheter, Lokaltidningen, Sydförfattaren. Har genom åren stimulerats av att till och från delta i skrivarcirklar och internat.


Språket intresserar mig. Det kittar ihop. Eller kan skilja oss åt. Att nyansera, fösöka hitta lämpliga, oanfrätta ord för att beskriva olika verkligheter är en utmaning och ständig inspirationskälla i mitt skrivande.


Jag blir verkligen nöjd om jag även kan nå den ovane lyrikläsaren. Att själv stanna upp för ett ögonblick och känna igen sina egna närbilder mitt i vardagen.


Att skriva en bok växte fram. Texter som legat till sig och på nytt blir lästa med nya ögon. Ändringar görs och så länge de upplevs till det bättre vill jag inte bryta processen. Att det blev lyrik var naturligt. Jag utmanas av att fokusera och skala bort för att behålla det mest väsentliga i innehållet. Fast utan att underminera läsbarhet och förståelse.


Inspiration? Läsa och höra Bob Dylans sångtexter. Hur verkligheter, drömmar och rytmer flyter samman till en egen, tidlös stil. Tomas Tranströmers unika bildspråk och fantasieggande mysticism. Och Lars Gustafsson: "... minne som vacklande närmar sig och slår med vingen mot rutan" (ur sista diktboken "Elden och döttrarna").


Växte upp i Ljungbyholm, gymnasiet i Kalmar -69. Sedan Lunda-studier. Flyttade till Höör med fru och efterhand tre söner. Vårdarbete med missbrukare, sedan vägledare på arbetsförmedlingen. Flyttade till Eslöv. Återvände efter 25 år (-99) till Lunds universitet, nu som studievägledare. Pensionär 2014. Bor numera med hustrun i vackra park- och kuststaden Landskrona med härlig utsikt över Ven och danska kustlinjen.
2012-12-07: Pressmeddelande Boksläpp av "Närbilder"

 

2012-12-14: Svensk Bokhandel nr 21/12

 

2012-12-14: Lunds Universitets Magasin, LUM nr 9.

 

2013-01-19: Östra Småland "Språket är det som kittar ihop oss".

 

2013-01-21: Poeter.se "Vägledning" (utvald dikt).

 

2013-01-23: Lokaltidningen Landskrona om debuten: "Närmare går det inte att komma".

 

2013-01-25: Kvällsposten, Jonas Bergh, recenserar: "Skriver som en försiktigt impressionistisk akvarellmålare ... Jag tycker om Närbilder"

 

2013-04-15: Populär Poesi, Peter Nyberg, chefred. "Jag tycker om din diktning. De är kärnfulla".

 

2013-06-08: Populär Poesi, Rolf Zandén: "Om man inte är vaken och medveten så är möjligheten stor att man blir det då man läser Åke Heeds dikter och man läser gärna om dem."

 

2013-10-11: Bokhandeln, Landskrona, (skyltning).

 

2013-12-13: Dikten "Vägledning" i antologin "10 ÅR MED POETER.SE".

 

2014-12-13: Kortprosa "Flykt" i antologin #Poesimotrasism, Tolvnitton Förlag

 

2015-01-07: #Poesimotrasism (Helsingborgs Dagblad)

 

"Närbilder" säljs genom denna hemsida, men även genom Adlibris, Bokus, CDON

 

UR NÅGRA LÄSARBREV:

Monica H. Lomma: "Tack Åke Heed för lyrik som är lika lätt att ta till sig som Ferlin, Tranströmer, m.fl. Härligt är det att mötas av vardagligheten, orden som är ganska självklara och ändå berättar så mycket! Skönt att inte behöva ta sig in i "hörn" och krångligheter . . ."

 

Gunnel L. Eslöv: “Hej Åke! Läser dina dikter! Åh va bra de är. Min favorit redan från början är "Insyn". Jag hade en av mina väninnor på besök härom aftonen och jag visade henne din bok och hon började läsa medan jag var i köket och fixade ostbricka. När jag kom tillbaka sa hon: du . . . va bra, och den här är ju jättebra och så visade hon mig "Insyn". Fett va?"

 

Jan H. Stigsåkra: "Hej Åke. Jag har läst dina smakprov och blir riktigt rörd av dina betraktelser och reflektioner. Finstämt och värt att betänka."


 

Beställa "Närbilder" ISBN 978-91-637-1376-7
Swisha 0706-003541   80 kr (inkl. frakt)  71 sidor. 

Glöm ej ditt namn och adress.