Kontakt - Om mig

Kontakt - Om mig       

Åke Heed

ake.heed@gmail.com Foto: www.mikaelohrn.se

Jag skriver främst lyrik och prosalyrik kring natur, vardag och samhälle, men också noveller och kåserier.

Publicerad i Helsingborgs Dagblad, Sydsvenska Dagbladet, Skånska Dagbladet, Dagens Nyheter, Lokaltidningen, Sydförfattaren.

Har genom åren stimulerats av skrivarcirklar och skrivinternat.


Språket intresserar mig då det kittar ihop, eller skiljer, oss som sociala varelser.  Att nyansera och hitta bra och oanfrätta ord för att beskriva olika verkligheter är en utmaning och en inspirationskälla i skrivandet.


Jag blir helt nöjd om jag också kan nå den mera ovane lyrikläsaren.

Att stanna upp för ett ögonblick, ge sig tid att se sina egna närbilder mitt i vardagen.


Just att skriva en bok har vuxit fram efterhand. Texter som legat till sig för att på nytt läsas med nya ögon. Ändringar görs och så länge de upplevs till det bättre vill jag inte bryta processen. Att det blev lyrik var naturligt. Jag utmanas av att fokusera och skala bort för att behålla det mest väsentliga. Utan att fördenskull underminera läsbarheten och förståelsen.


Inspiration? Att läsa och höra Bob Dylans sångtexter. Hur verkligheter, drömmar och rytmer flyter samman till en egen, tidlös stil. Tomas Tranströmer och hans unika bildspråk och fantasieggande mysticism. Lars Gustafsson, "... minne som vacklande närmar sig och slår med vingen mot rutan" (ur sista diktboken "Elden och döttrarna").


Växte upp i Ljungbyholm, gick ut gymnasiet i Kalmar -69. Sedan Lund och beteendevetarstudier. Flytt till Höör med fru och efterhand trenne söner. Behandlingsarbete med missbrukare följt av arbetsvägledare på arbetsförmedlingen. Flyttade till Eslöv. Efter 25 år (-99) återvände jag till Lunds universitet, nu som studievägledare. Pensionär 2014. Bor nu med hustrun i den vackra park- och kuststaden Landskrona och njuter av utsikten över Ven och danska kustlinjen ...Till sidan "Beställa Närbilder"Copyright © All Rights Reserved.

Hemsida framtagen i samarbete med Tobias Heed.